Information om Simskolan

Aktuella nyheter från SS04

Här hittar ni alla nyheter och pågående aktiviteter hos oss.

  • 13 okt 2011

image: Information om Simskolan

Information om SS04s simskola
SS04 var en av de första klubbarna i Sverige som fick sin Simskola certifierad! Certifieringen innebär att kvalitetskriterierna är uppfyllda vad det gäller att antalet barn/ledare ska vara max 6st, ledarnas utbildningsnivå och att det finns en tydlig röd tråd i verksamheten. Verksamheten ska kontinuerligt utvärderas för att kunna utvecklas och det ska finnas tydliga mål och kriterier för de olika grupperna som följer Svenska Simförbundets simlinje. I simlinjen tränar vi på alla simsätt, Ryggsim, Crawl, Bröstsim och Fjärilsim.

Därför har vi nu tagit beslut på att uppdatera våra nivåer. Vi kommer att behålla nivånamnen som vi har i dag. Grunden för att lära sig simma är vattenvana att kunna känna sig trygg och lita på sin egen flytförmåga (utan flythjälpmedel). Vattenvana fokuserar vi på, på alla nivåer men främst i vårt första steg, Baddaren. Vi kommer sedan bygga vidare på crawl och ryggsim. När barnen lämnar lilla bassängen, klarat slutmålet i Pingvinen börjar vi med bröstsim (Fisken). Varför då detta? Både crawl och ryggsim är betydligt lättare att lära sig rent motoriskt än vad bröstsim är.

 

”Erfarenheten från andra länder och från simlärare som under lång tid arbetat med crawl och ryggsim som första simsätt vid siminlärning, visar att det är lättare att lära sig bröstsim om man redan kan simma crawl eller ryggsim.”  Taget ur Simlärarboken skriven av Carola Sjödin.

I den nya läroplanen för grundskolan som började gälla 1 juli 2011 står följande om simkunnighet i ämnet Idrott och hälsa: Kunskapskravet i slutet av åk 6 är simning i magläge (crawl, bröstsim och fjärilsim) 200 m varav 50 m i ryggläge (ryggsim).

Vi kommer att ha en övergångsperiod då detta ska implementeras i undervisningen under vinterperioden 2011/2012. Simlärarna kommer att få undervisa alla tre simsätten i Pingvinen, Fisken och Hajen. I Sköldpaddan kommer barnen att få börja lära sig grunderna i crawl och ryggsim.

SS04 är mycket glad för certifieringen och ser fram emot denna utveckling av simskolan. Det hoppas vi även att ni gör.